Blog Vadisinde Bir Yazım Modeli..


Yazarlık açısından ele aldığımızda Blog kavramı günümüzde her ne kadar güncel bir kavram olarak yaşasada oldukça eski bir kavramdır  daha doğrusu uygulamadır. Aslında blogların ortaya çıkışını klasik bir sohbet ortamını dijital dünyaya taşınmış bir ortam olarak gösterebiliriz. Gösterebiliriz diyorum ama zaten bloggerlık olarak tanımlayabileceğimiz blog yazarlığının ortamı özellikleri bakımından bu ortamı bize yansıtmakta. Özellikle karşılıklı etkileşim bu ortamın en önemli ve etkili tarafı.

 İnsanların birbiri ile etkileşimi, bilgi alışverişi az önce bahsettiğimiz sohbet ortamının, havasının (dijital hava 😌) oluşmasında katkısı kahve ile su, kalem ile mürekkebin birbiriyle ilişkisi kadar önemli. Tabi kahve ile suyun arasındaki oran orantı değiştikçe tadının da değişmesi gibi blog yazarlığında da bu ilişkinin belli bir sistemi, yazım biçimi var. Blog yazarlığı hem içeriksel olarak hem de yazı biçimi olarak belli bir biçimde yazılmalı. İçerik blog un her şeyi dir. Aslında her konuda içerik yazabilirsiniz ancak bildiğiniz, ilgi duyduğunuz bir konu hakkında yazmanız faydalı bir seçim olacaktır. Aksi halde bilmediğiniz bir konu hakkında yazmanız daha sonra okuyucu tarafından fark edilebilir bu durum blogunuzun itibar kimliğine leke sürebilir. Konu seçimi üzerinde etkisi olan bir diğer kriter ise okunma oranı yani site trafiği kaygısıdır. Bu nedenle Güncel ve ilgi çekici konular hakkında yazılar yazmanız sizin faydanıza olacaktır. 

Aslında bir farklı bir yönden bakarsanız ve belirli kaygılarınız yoksa öğrenmek, bilmek, kavramak istediğiniz bir konu hakkında da blog yazıları yazarak kendinizi geliştirebilir ve öğrenme aşamasında ciddi bir yol katedebilirsiniz. Yani bir açıdan da Blog yazarlığına farklı ve eğlenceli bir öğrenme modeli gözüyle de bakabilirsiniz






Yazı dili aşamasına gelirsek yazdığınız, aktardığınız içeriğin dili  blog yazarlığının en önemli kısmını oluşturan bir aşamadır. Yazı dilinin basit, açık ve anlaşılabilir olması blogunuzun okunma için önemli bir kıstastır. kısaca blogunuzun dili bir  ilkokul öğrencisinin anlayabileceği bir yapıda olması gerekir.  Bu basitlik ve anlaşılabilirlik hem blogunuzun okunabilirliğini arttırır hemde konu üzerine sağlıklı bir tartışma ortamının oluşmasında önemli bir katkı sağlar. Blog yazarın edebi dili iyi bir şekilde kullanabilmelidir. Bu doğrultuda kendisine has bir uslub belirlemeli ve gerektiğinde yazsını eğlenceli bir hale getirmelidir. Mizah da bir yazının okunmasındaki önemli etkenlerden biridir mesela.

Blog yazarlığında ele almamız gereken bir diğer noktada elbette ve tabii ki blog tasarımıdır. Blog tasarımı blog yazılarınızın okunması açısından önemli bir etken oluşturmaktadır. Kullanılan tipografi, renk seçimi vb. seçenekler yazdığınız yazı kadar önemli ve dikkate alınması gereken bir özelliktir.

Yani genel olarak ele alırsak blog yazarlığı, ilgi çekici olmalı ve bildiğiniz, ilgi duyduğunuz konular üzerine olmalıdır. Yazarken edebi bir dile sahip olmalısınız ve kendinize has bir üslup kullanmalısınız. Yazdığınız yazılar belirli bir şablona bir tasarıma sahip olması bu kriterleride göz ardı etmemelisiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POPÜLER KÜLTÜR VE SİNEMA

“Televizyon: Öldüren Eğlence” Neil Postman

Geçmişle Gelecek Arasında Bir Semt ’’MERCAN’’